Bijna 4 op de 10 Vlamingen kopen tweedehands!

4op10gaatvoor2dehands

Brussel – 11 oktober 2016 – Zowel in de winkel als online, het kopen van tweedehandsspullen zit in de lift! Bijna 4 op de 10 Vlamingen (36%) kochten het afgelopen jaar tweedehandsartikelen. Dat blijkt uit een uniek onderzoek dat 4 grote tweedehandsspelers – De Kringwinkel, Troc.com, 2dehands.be en Cash Converters – in september bij meer dan 1.100 Vlamingen lieten uitvoeren door iVox. Boeken en strips (29%) waren de  populairste tweedehandsaankopen, gevolgd door kleding (25%) en meubelen (19%).

 

De tweedehandsmarkt heeft de wind in de zeilen! 36% van de Vlamingen kocht vorig jaar tweedehands en voor meer dan een kwart van hen (28%) waren dit meer artikelen dan het jaar voordien.

De goedkopere prijs was voor 4 op 5 tweedehandskopers (81%) de belangrijkste drijfveer om voor ‘gebruikte’ spullen te kiezen. 41% vond het gewoon leuk om te snuisteren naar tweedehandsproducten en voor 30% primeerde het feit om iets origineels te vinden dat nieuw niet meer verkrijgbaar was. Maar ook het milieu beïnvloedt ons koopgedrag: 34% kocht ‘gebruikte’ spullen omdat hergebruik duurzamer is.

 

3 op 10 van de Vlamingen die tweedehands kochten, gaven hieraan meer dan 100 euro uit. 5% tastte het afgelopen jaar nog wat dieper in de buidel en spendeerde meer dan 400 euro aan tweedehandsspullen.

 

De meestgekochte tweedehandsspullen in Vlaanderen:

  1. Boeken en strips (28,8%)
  2. Kleding (24,5%)
  3. Meubelen (19,4%)
  4. Speelgoed (18,4%)
  5. Decoratie-artikelen (17,9%)
  6. Sport- en vrijetijdsartikelen (15,3%)
  7. Multimedia en elektronica (14,2%)
  8. Babyartikelen (9,8%)
  9. Tuin en doe-het-zelfartikelen (9,4%)
  10. DVD’s (7,9%)

 

Bijna de helft (47%) van de tweedehandskopers tikte de gebruikte spullen via een zoekertjessite op de kop. Precies evenveel respondenten gingen langs in een tweedehandswinkel. Ook rommelmarkten blijven populair: 37% van de Vlamingen die het afgelopen jaar tweedehands kochten, deden dit onder andere op een rommelmarkt.

 

Week van de tweedehands

Meer dan de helft van de Vlamingen (55%) kan zich volledig vinden in de stelling ‘waarom iets nieuws kopen als het ook tweedehands te verkrijgen is’. Deze gedachte- en gedragsverandering is precies wat de 4 opdrachtgevers van dit onderzoek willen bereiken.

 

Pierre Boseret, Algemeen Directeur van Troc.com Belux: “Steeds meer mensen denken ‘tweedehands’. Het hoeft voor hen niet noodzakelijk allemaal nieuw te zijn, maar ze vinden het leuk om op zoek te gaan naar iets origineels dat nieuw niet (meer) te verkrijgen is. Door deze spullen een tweede leven te geven, sparen ze bovendien geld uit én werken ze aan een beter milieu. Het goed gevoel dat ze hier aan overhouden (77%), is dan ook mooi meegenomen.”

 

Om dit extra kracht bij te zetten, organiseren verschillende tweedehandsspelers deze week speciale activiteiten. Zo is er op zaterdag De Dag van De Kringwinkel. “Alle 134 Kringwinkels zetten dan hun deuren open voor een blik achter de schermen, workshops, animatie, optredens en nog zoveel meer. Onze 5.353 medewerkers staan die dag centraal: 80% van hen vindt elders moeilijk werk. Door hen werkervaring te laten opdoen, kunnen ze later doorstromen naar de reguliere arbeidsmarkt. Door spullen aan ons te schenken of bij ons te kopen creëer je dus ook jobkansen.” aldus Marleen Vos, Directeur van KOMOSIE, de koepel van De Kringwinkels.

 

Ontspullen is in

Meer dan 1 op 3 Vlamingen (36%) verkocht al ooit spullen die hij niet meer nodig had. De meerderheid – 77% -stelde het afgelopen jaar iets te koop. Zoekertjessites (86%), rommelmarkten (28%) en tweedehandswinkels (10%) waren hiervoor de populairste kanalen. 28% verdiende een centje bij door ‘onnodige’ spullen te verkopen aan familie of vrienden. Kleding (34%) en meubelen (24%) worden het vaakst aan de man gebracht, gevolgd door multimedia en elektronica (22%).

 

Geld verdienen (62%) is niet het enige argument om je teveel aan spullen te verkopen, altruïsme (61%) of – er andere mensen een plezier mee willen doen – speelt eveneens een rol. Daarnaast is ontspullen goed voor onze mentale gezondheid: “Overbodige spullen geven ons stress (32%) en maken ons ongelukkig. Daarom hebben we er alle baat bij om te ‘ontspullen’. 86% krijgt hier ook een goed gevoel bij. Dit speelt zeker mee in de populariteit van ons platform: het aantal zoekertjes nam in 2015 met 20% toe en in dezelfde periode steeg het aantal bezoekers met maar liefst een kwart,” aldus Petra Baeck, woordvoerster van 2dehands.be

 

Wie het afgelopen jaar niks verkocht, deed dit omdat ze niks te verkopen hadden (36%) of omdat ze geen tijd hadden om zich ermee bezig te houden (28%). 10,5% had er gewoon niet aan gedacht.

 

“Wat de ene niet meer gebruikt, is een schat voor een ander. 42% verdiende het afgelopen jaar meer dan 100 euro aan het ‘ontspullen’. Voor 13% bracht dit zelfs meer dan 300 euro op! Vaak zijn Vlamingen zich niet bewust van wat ze nog kunnen krijgen voor hun oude smartphone of tablet. In onze winkels wordt voor de overname van een iPhone 6 bijvoorbeeld tot 450 euro geboden,” aldus Kevin Kaeses, General Manager van Cash Converters België.

 

Van de respondenten die hun onnodige spullen niet ten gelde maakten, deed 15% dit omdat ze de goederen liever wegschonken aan familie of vrienden of aan een goed doel zoals De Kringwinkel. Van altruïsme gesproken!

 

Methodologie
Het online onderzoek werd tussen 7 en 16 september uitgevoerd door onderzoeksbureau iVox in opdracht van Troc.com, 2dehands.be, De Kringwinkels en Cash Converters. 2.000 Belgen – waarvan meer dan 1.100 Vlamingen – werden ondervraagd naar hun aankoopgedrag van tweedehandsgoederen en hun verkoopgedrag van de spullen die ze niet meer nodig hebben. Het  onderzoek is representatief naar taal, geslacht, leeftijd en diploma. De maximale foutenmarge bedraagt 2,08%.

 

Over 2dehands.be
2dehands.be werd opgericht in 1999 als een van de eerste zoekertjessites in België. Intussen is 2dehands.be met 42 rubrieken bijzonder populair: het aantal bezoekers stijgt nog elke dag. Zowel particulieren, als kleine en grote bedrijven bezoeken 2dehands.be: goed voor dagelijks zo’n 700.000 bezoekers. Samen kopen en verkopen ze nieuwe en gebruikte items en diensten. Elke dag worden er gemiddeld 60.000 nieuwe zoekertjes geplaatst. Van kleding en verzamelobjecten tot auto’s en huisraad.

Reacties

Een reactie plaatsen bij dit bericht is niet mogelijk.